VM på ski og bygging i tre

Tre har lange tradisjoner som byggemateriale i Norge. Trevirke kommer i ulike fasonger og dimensjoner og er det dominerende materialet innenfor bygging av boliger, da Norge har stor tilgang på trevirke. Tre har gode egenskaper som stor styrke i forhold til vekt, lett å forme og det kreves lite ressurser for å bearbeide det. En annen viktig egenskap er at det lett kan innpasses i større konstruksjoner, da det er lett å lime og har stor spiker- og skruefasthet. Tre er et levende materiale, og er dermed ulikt andre materialer som f.eks. betong eller stål.

Ved bruk av massivtre som hovedkonstruksjon vil en kunne lagre store mengder CO2 i bygningsmassen, som ellers ville blitt frigitt til atmosfæren. Ulempen med massivtreelementer er at de oftest blir importert fra eksempelvis Tyskland, Østerrike og Nederland, noe som påvirker klimaregnskapet.

Under VM på ski har et selskap markedsført seg betydelig gjennom TV-skjermen. Det svensk-finske selskapet StoraEnso er den største europeiske leverandør av treprodukter, deriblant også massivtre. De har massivtrefabrikk i Østerrike.

img_0896

Også leverandøren vi har valgt å benytte til prosjektet «Verdens nordligste plusshus i massivtre» har produksjonen i Østerrike. KLH, som er et av verdens største produsenter av massivtreelementer, har over 20 års erfaring og leveranser over hele verden og en produksjon på 85.000 butikkmeter i året.

klh-4c

Det jobbes med å få etablert en større norsk produsent av massivtre. Bl.a. er det et samarbeid mellom det Drammens-baserte Splitkon og Ski Bygg AS. En mindre aktør, Massiv Lust i Sogn og Fjordane, har også levert elementer i massivtre i flere år.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s