Lavenergi, passivhus og plusshus – hva er forskjellen og hva gjør vi?

Vi har kalt prosjektet vårt for «Verdens nordligste plusshus i massivtre». Det er en ambisiøs tittel, og en solid målsetting å strekke seg etter. Flere ulike instanser (ulike bedrifter, rådgivningsbedrifter og studentgrupper) har gjort vurderinger av hvilke tiltak som kan være aktuelle på vårt hus for at dette skal være mulig. Men hva er egentlig forskjellen på hhv. lavenergihus, passivhus og plusshus?

Lavenergihus først: dette er boliger som er bedre isolert mot varmetap enn hva dagens byggeforskrifter tilsier. Årlig totalt energibehov skal ligge på under 100 kilowattimer pr. kvadratmeter. Dagens gjennomsnitt er mye høyere, på rundt cirka 170.

Et passivhus har et veldig lavt energibehov sammenlignet med dagens bygg. Det totale energibehovet til en bolig bygget etter passivhusstandard er ca. 25% av energibehovet av en vanlig bolig. Det er definert en rekke krav for at et bygg skal kunne defineres som et passivhus, blant annet skal årlig oppvarmingsbehov ikke overstige 15 kilowattimer pr. kvadratmeter. Det legges videre vekt på at løsningene i et passivhus skal gi god termisk komfort og god luftkvalitet. Alle installasjoner og bygningstekniske løsninger skal være robuste og brukervennlige. Erfaring viser at beboere i passivhus er meget fornøyd med inneklima og komfort.

Hva så med plusshus da? Som noe av navnet tilsier, så er dette en bygning eller en bolig som er konstruert, designet og innrettet for at det totale energiregnskapet skal gå i pluss. Et plusshus skaper mer energi gjennom sin levetid enn det som ble brukt til produksjon av byggevarer, oppføring, drift og riving av bygget. Energibehovet til bygningen kan reduseres gjennom tiltak som ekstra varmeisolasjon, ekstra god tetthet, gode vinduer, varmegjenvinning etc. I tillegg til energiminskende tiltak når bygningen brukes, legges det vekt på produksjon av egen energi ved hjelp av solfangere, jordvarme eller andre relativt enkle løsninger. Energien som fanges opp utgjør mer enn det boligen trenger, altså et plusshus. Denne overskuddenergien kan enten selges tilbake til kraftselskapet eller lagres på batterier for å fordele utover.

Tilbake til vårt prosjekt; «Verdens nordligste plusshus i massivtre». Huset vil ikke bli et plusshus fra dag 1, men det vil være forberedt og tilrettelagt for å kunne bli det på et senere tidspunkt. Utviklingen på dette området skjer med rekordfart. Vi tror at med å vente litt med å putte på enheter for energiproduksjon, så vil vi kunne få mer optimaliserte og tilpassende løsninger for denne boligen. Ett av tiltakene vi imidlertid gjør nå for å nå målet om plusshus, er å legge inn vannbåren varme i begge enhetene i tomannsboligen. Dette vil gi oss større handlingsrom og fleksibilitet ift. bruk av energikilde i fremtida, og dette skal vi skrive mer om i neste blogginnlegg. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s