Montert og lukket bygg på 1-2-3

All forarbeid som ble gjort i mai måned gjorde at det i midten av juni (etter at betongen hadde fått nødvendig tørketid) var klart for montering av massivtre-elementene.
Vi har i tidligere innlegg skrevet litt om egenskapene med å bygge i massivtre, og skal derfor ikke berøre det i dette innelegget. Montering av elementene var altså satt til uke 24, dvs. i forrige uke. Og elementene som skal monteres består både av innervegger, yttervegger, etasjeskiller og tak. I tillegg har vi valgt å ha trappene i boligen utført i massivtre, så disse måtte også monteres den samme uka. Som del av tilskuddet Husbanken har innvilget til prosjektet, skal det også fokuseres på kunnskaps- og kompetanseoverføring, bl.a. til de tekniske fagene som er involvert i byggeprosessen. To tømrere fra Massivtre AS (som var leverandør av massivtreet) fulgte derfor og tok del i monteringen, sammen med de lokale tømrene fra Berntsen Byggservice AS. På denne måten ble nødvendig kunnskap formidler og overført.

Dag 1, mandag 12.juni:
Første trailerlass med massivtre fra produsenten KLH i Østerrike ankommer tomta. Massivtre-elementene ligger på høykant i traileren, se bilde nedenfor. Mobilkrana fra John Hansen AS var ankommet allerede kvelden før, så da var det bare å gå rett i montering. Første dagen ble alle elementene i 1. etasje, samt etasjeskille til den ene halvdelen montert. (Klikk på bildene for å se større bilder):

Dag 2, tirsdag 13.juni:
Andre trailerlass ankommer, og håndverkerne fra sør og nord har et utmerket samarbeid. Det eneste «utfordringene» er misforståelser i dialekta. F.eks. kaller stillasje bare for stilla i sør, og bunnsville kalles bare for «lina» i nord. 😉 Som bildene viser er framgangen formiddabel. Ved fullført dag 2 er det mulig å se konturene av hvordan skallet på bygget blir seende ut.

Dag 3, onsdag 14.juni:
Siste monteringsdag, og siste trailerlass med massivtre leveres av sjefen selv for transportfirmaet. Vi får vite at det hadde vært ‘kamp’ hos sjåførene i transportfirmaet å få være med på disse turene så langt mot nord. Godværet med sol og skyfri himmel fra dag 1 og 2 holder stand. Det er også mulig å gjøre montering i regn, da treet som materiale tørker opp og avgir nødvendig fuktighet. Det er likevel utvilsomt hyggeligere å gjøre montering når det er godvær slik som nå. På ettermiddagen legges siste takplate på, og plast strekkes over taket for å beskytte mot regn. Og utrolig nok, når dette arbeidet er fullført, så kommer de første regndråpene utpå kvelden. Snakk om å time fullførelsen av monteringen perfekt.

Dag 4, torsdag 15.juni:
Denne dagen benyttes til å gå over bygget med å skru til ekstra skruer der det er nødvendig, samt å legge propper i skruhullene. Trappetrinnene blir også montert på. Og bygget blir pakket inn i difusjonsåpen duk. Dette må gjøres før isolasjonen legges på. Ettersom bygget var lukket og tett dagen i forveien vanker det kranselag med grillmat og tilbehør fra byggherren til arbeidsfolket. Men han blir også satt i annet arbeid, bl.a. til å bore ut propper til trappetrinnene. 😉

— — —
Det var en spesiell opplevelse å overvære monteringsuka. Så få dager, så står plutselig bygget der. Det fasinerte tydligvis også bygdefolket; mange av bygdas folk var innom byggeplassen for å bivåe det hele. Også media synes dette var interessant. Den som venter får se hva det betyr.. 😉 Det var veldig gøy å se at alt gikk så på skinner, veldig godt samarbeid mellom håndverkerne, og ikke minst det gode været. Denne videoen viser hvilke presisjonsnivå arbeidet utføres på, hvor alt stemmer på millimeteren (klikk på «presisjon» – eget vindu i Powerpoint åpnes):

presisjon

Nå er det bare resten igjen, og fordelen med å bygge i massivtre er at her er det muligheter for flere fag å jobb parallelt, hvor det kan gjøres arbeid både ute og inne. I neste innlegg skal vi skrive litt mer faglig om massivtre som byggemetode.

PS! Hvis du ønsker å følge byggeprosjektet også på sosiale medier, så må du gjerne følge «massivtrehusetinord» på Instagram. Der legges det ut bilder jevnlig.

God sommer til våre lesere! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s