Massivtrehuset blir smart med XComfort!

(Foto: Eaton)

Slå man opp ordet «smarthus» på Wikipedia får man bl.a. denne forklaringen: «Smarthus eller hjemautomasjon  (eng: Home automation, dansk: Bygningsautomatik) er helheten av overvåkning, styring, regulering og optimeringsinnredninger i en bygning. Smarthus brukes ofte om ulike styringssystemer for lys, varme, branntrygging, innbruddsikring og ventilasjon i boliger. Med enkelhet kan du kontrollere alt fra lys, varme, strømforbruk, persienner, garasjeport, ytterdøren, kamera, ventilasjon, lyd og bilde i boligen din bare ved hjelp av noen enkle brytere eller over et nettbrett/mobil.»

Det som er veldig gøy er at vårt hus blir nettopp et slik smarthus. Vi har valgt å gå for en smarthusløsning som kan benyttes på både på nybygg og eksisterende bygg – altså et meget anvendelig system. XComfort fra den tyske kvalitetsleverandøren Eaton er vårt valg. I dette blogginnlegget skal jeg intervjue meg selv om dette systemet 😉

Spørsmål: Hvorfor ønsker vi å utstyre huset med smarthus-teknologi?
Svar: Vi er opptatt av å ta i bruk teknologi som kan gjøre hverdagen enklere for oss. Vi ser mange fordeler med å utstyre huset med ulike smarthus-løsninger man ikke får i vanlig konvensjonell installasjoner.

Spørsmål: Apropos fordeler, kan du nevne noen eksempler?
Svar: Jeg kan nevne mange; vi ønsker oss et moderne hus og da er smarthus en selvfølge. Det gir oss redusert energiforbruk som igjen gir oss lavere strømregning. Dette harmonerer fint med prosjekttittelen på huset vårt; «Verdens nordligste plusshus i massivtre». 😉 Vi slipper å tenke på lange kabelføring, da hele systemet er trådløst, og vi kan plassere brytere og dimmere der vi selv ønsker. I tillegg kan vi fjernstyre alt av både belysning og varme fra alle stender i verden, kun ved bruk av mobiltelefonen vår. For oss, som verken er IT-ingeniører eller annen teknisk bakgrunn, føles det også veldig trygt å velge et system hvor vi slipper programmering og annen komplisert tekniske greier. At leverandøren Eaton er kjent for sin kvalitet betyr også mye. Sjekk for øvrig ut denne kule videoen hvor Otto Robsahm («Sinna-snekker`n») forteller om alle de fortreffelige egenskapene med systemet vi har valg, nemlig XComfort:

 

Spørsmål: På hvilken måte og hvor mye strøm kan man spare?
Svar: xComfort smarthussystem fra Eaton kan stoppe unødvendig bruk av energi til oppvarming, lys og nedkjøling. Eaton sier at man med smart styring kan du kutte strømforbruket med opptil 50 prosent. I et normalt hus med strøm som hovedkilde til oppvarming, kan du kutte strømutgiftene til oppvarming med 20-40% med xComfort smarthusløsning fra Eaton. Systemet kan styre både vannbåren og elektrisk varme. Videre, å styre lyset etter behov, bruke bevegelsesdetektorer til å slukke lyset når det ikke er noen tilstede eller å styre persienner og markiser automatisk når solen står på, kan også redusere energibruken. Her er det mulig å spare ytterligere 10% på strømregningen. Og trenger man enda et argument for å få et slikt system i eget hus; Enova gir støtte til et slikt energisparetiltak. Mer info. om det finner man på Enova sine nettsider.

 

Spørsmål: Finnes det noen ulemper med smarthus?
Svar: Nei, ikke så vidt som vi kan se. Noen leverandører krever nok mye teknisk innsikt. Fordelen med XComfort er at det er skalerbart, dvs. man kan starte med enkle og praktiske funksjoner, og deretter utvide med flere funksjoner etterhvert.

Spørsmål: Hvordan vil utviklingen på smarthus-fronten skje fremover?
Svar: Jeg tror at smarthus på sikt vil bli standard i alle boliger. Videre tror jeg også at det vil bli enda mer teknologi knyttet til styring av strømmen, spesielt når det fra 2018 av innføres nye strømtariffer. Smarthus som en del av velferdstilbudet er også så vidt i gang. Det vil si at smarthusteknologien kan gjøre det tryggere for eldre å bo lengre hjemme, ved at sensorer varsler når noe er galt. Så her må man bare henge med på utviklingen!

Spørsmål: Utenom leverandøren av smarthus-systemet, hvem bistår dere i prosessen?
Svar: Vi bruker rett og slett elektrikerfirmaet som har all el-installasjon i husprosjektet vårt. For vår del er det Ringjord Elektro, som vi er svært godt fornøyd med. Dem har presentert dette systemet for oss, vist oss hvilke muligheter dette kan gi oss og kommet med gode råd underveis. Vi kan virkelig anbefale gjenget hos Ringjord elektro (trykk på logo for å komme til nettsiden deres).

Spørsmål: Oppsummert; hva er ditt råd til andre som ønsker seg et smarthus?
Svar: Bare gjør det. Det er en investering som absolutt er verdt å ta, som på kort sikt vil spare seg inn. Og med XComfort fra Eaton, har man mulighet for å installere det både i eksisterende boliger, rehabiliteringsprosjekter og i nye hus under oppføring. Systemet er både praktisk anvendbart og ikke minst økonomisk bærekraftig.

Med dette ønsker vi oss selv masse lykke til med å ta i bruk smarthus teknologien i «Verdens nordligste plusshus i massivtre» – vi blir nok garantert fornøyd! 🙂

Om du som leser er interessert i å lese mer om dette systemet, klikk deg gjerne inn på denne nettsiden: http://www.xcomfort.no/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s